keskiviikko 31. elokuuta 2016

Lyhdyn syyssomistus

Sain tämän lyhdyn pikkusiskoltani joululahjaksi. Koska se on sinällään hyvin neutraali ja somisteet on helppo vaihtaa, pidän sitä esillä ympäri vuoden.


Vaatimattomassa kesäasussaan lyhty näytti tältä:


Nyt somistin lyhdyn syksyisempään asuun. Kaikki tarvikkeet löytyivät jo kotoa ja ovat nyt uusiokäytössä:



Rakastan kärpässieniä (koristeena siis), niissä vain on sitä jotain! Nämä kärpässienet ovat olleet alun perin kukka-asetelman koristeina. Lehtikoriste on taas ollut koristamassa kynttiläasetelmaa.



Tällainen erittäin yksinkertainen syksyinen somistus tällä kertaa. Huomennahan se koittaakin jo syyskuu, kesä on siis virallisestikin ohi :( Se surettaa minua erityisesti siksi, että odotin koko kesän, että kesä alkaisi, eikä se sitten alkanutkaan. Mutta syksyn tullen alankin jo odottamaan sitten joulua. Joulublogini Kinkkuelämää on pikku hiljaa aktivoitunut ja joulunodotustunnelmia päivittelenkin sinne.

Aurinkoista syyskuuta kaikille!

maanantai 29. elokuuta 2016

Ensimmäinen kalkkimaalikokeilu

Viime viikko oli viimeinen kesälomaviikkoni, ja jessus, että se hurahtikin nopeasti! Edes blogia en ehtinyt hirveästi päivittää, pahoittelut siitä! Lupaan parantaa tapani nyt kun koitti paluu arkeen ;)

Adlibriksestä tilasin kalkkimaaleja, ja niitä ehdin sentään kokeilemaan. Uskalsin tilata noita Adlibriksen maaleja, kun jonkun näin kehuvan niitä jossain Facebookin askarteluryhmässä.


Nämä olivat kohtuullisen edullisia esim. suosituimpaan kalkkimaalimerkkiin, Annie Sloaniin, verrattuna. 275 ml:n purkki maksoi Adlibriksessa 9,80.

Kalkkimaaleja siis myydään lähinnä askartelutarvikekaupoissa. Rautakaupasta jos menet sitä kysymään, saat erittäin suurella todennäköisyydellä vanhan ajan kalkkimaalia, joka on lähinnä navettojen ja kellaritilojen seinissä käytetty. Hyvää tavaraa kyllä sekin, mutta ei ihan sovellu huonekalujen maalaukseen.

Kalkkimaalimerkkejä on monia, tunnetuimmat ovat Annie Sloan ja Jeanne d'Arc Living Vintage Paint.

Olin alun perin suunnitellut maalaavani kalkkimaalilla yhden vanhan jakkaran, mutta koska siitä näkyikin hilseilevän maali, hylkäsin ajatuksen, sillä se täytyy hioa, ja yksi kalkkimaalin parhaimmista puolistahan on se, ettei se vaadi pohjatöitä. Vaan maalipinnassa, joka hilseilee pois, tuskin pysyy edes tämä kaikkivoipa kalkkimaali ;)

No, kalkkimaalinhan pitäisi tarttua pintaan kuin pintaan. Niinpä valitsin maalattavaksi tämän Ikean herätyskellon, jonka kuori on siis metallia.


Kyllähän se kalkkimaali tähän tarttui, mutta en kyllä pidä tästä työn jäljestä lainkaan. Pinnasta tuli suoraan sanottuna kamala, ja jotta mustan sai peittoon, vaadittiin 5 kerrosta maalia.






Nyt sitten pohdin, että auttaisiko tuohon maalipinnan epäsiisteyteen lakka? Tietääkö kukaan?

Koska kellon maalipinnasta tuli ruma, päätin kokeeksi maalata myös pienen listanpätkän. Tämä oli siis ihan tavallinen valkoiseksi maalattu mäntyinen peitelista.



 Tässä kalkkimaalin peittävyys oli hieman parempi, kolmella kerroksella sai ihan siedettävän lopputuloksen. Yläpuolella olevassa kuvassa lista on maalattu kerran.


Tässä lopputulos kolmen maalikerroksen jälkeen. Ihan siedettävä lopputulos, mutta silti tavallisella kalustemaalilla saa mielestäni paremman lopputuloksen.

Niin paljon olin tätä kalkkimaalihehkutusta kuitenkin kuullut, että päätin vielä maalata yhden projektin sillä. Tämä on siis eräs vähän isompi DIY-projekti, jonka toivottavasti saan pian valmiiksi ja pääsen esittelemään teille :)

   Maalasin siis paneelia, johon oli ennestään vedetty valkolakka.

Kolme kerrosta kalkkimaalia:


Ihan kohtuullinen lopputulos, mutta en vaan tykkää tuosta, että siveltimenvedot jäävät noin selvästi näkyviin. Nyt pohdinkin, että olisiko minulla pitänyt olla erilainen sivellin? Telalla olisi varmasti tullut smoothimpaa jälkeä, mutta tuota maalia olisi mennyt ihan tuhottomasti hukkaan kun sitä olisi alkanut kaataa tuosta minipurkista kaukaloon. Toinen vaihtoehto voi olla, että nuo tilaamani maalit ovat huonolaatuisia. En osaa sanoa, kun ei ole vertailukohtaa.

Lakan vedän tähän paneelin päälle, jotta sitä voi pyyhkiä. Saa nähdä, parantaako se tuon pinnan jälkeä.

Sitten vähän yhteenvetoa tästä kalkkimaalikokeilusta:

Plussat:

+ Kalkkimaali on myrkytöntä ja ympäristöystävällistä
+ On vesiliukoista, joten työvälineiden putsaaminen on helppoa
+ Kuivuu todella nopeasti
+ Ei vaadi hiomista tms. pohjatöitä
+ Tarttuu lähes pintaan kuin pintaan 
+ Ei haise, eli maalaaminen onnistuu hyvin vaikka sisätiloissa

Miinukset:

- Maalausjälki, joka ei miellytä minun silmääni
- Huono peittävyys
- Maali on teoriassa riittoisaa, mutta käytännössä ei, sillä se vaatii monta kerrosta ollakseen peittävää
- Ei kestä kulutusta, eli vaatii päälle joko lakan tai vahan
Näiden kokeilujen valossa kalkkimaali ei siis todellakaan vakuuttanut minua. Koska tuota vihreää maalia on vielä lähes koko purkki jäljellä, aion sillä vielä yhden pöydän maalata. Täytyy vähän tutkailla, että auttaisiko toisenlainen pensseli tuohon maalausjälkeen. Kaikki kalkkimaalausvinkit otan siis innolla vastaan, eli jos sinulla on hyviä vinkkejä, kirjoita ne ehdottomasti kommenttikenttään!





torstai 25. elokuuta 2016

Tarjottimet ojennukseen!

Vihdoin sain laitettua nämä ihanat tarjottimet esille roikkumaan, kuten näin kauniit tarjottimet kuuluvatkin! Koukut ovat olleet minulla valmiina laatikossa jo kuukausia, mutta en ole vain ikinä saanut aikaiseksi. Nyt onneksi sain!








Kaksi ylempää tarjotinta ovat kirpparilöytöjä, alin on Ikeasta. Kaikki tarjottimien pidikenauhat ovat kirppislöytöjä.








Koukut ovat Tigerista.

Tässä bloggaamisessa on se ihana puoli, että aina kun pitää kuvata, tulee siivottua samalla vähän :D Nytkin tuli raivattua tuolta keittiön tasolta siihen kertyneet ylimääräiset roinat paikoilleen.

Sain muuten ne tilaamani kalkkimaalit ja niitä kokeilinkin jo, mutta siitä lisää toisella kertaa. Hauskaa loppuviikkoa kaikille!

maanantai 22. elokuuta 2016

Pihakirppispäivän löytöjä

Hämeenlinnassa Myllymäen kaupunginosassa järjestettiin lauantaina pihakirppispäivä, johon osallistui peräti 27 pihaa. Löytöjä tuli tehtyä!


Kynttilöitä tuli löydettyä mukavasti, ja se on nastaa, koska nyt iltojen pimetessä niitä tulee poltettua! 


Ruusu- ja munakynttilät maksoivat yhteensä euron. Ei hinnalla pilattuja!


Tämä kulho pääsi emalikippokokoelmani jatkoksi. En vaan voinut vastustaa, osaksi se johtui hinnasta, joka oli euron :) Täytyy tälle jotain käyttöä keksiä.


Nämä kehykset ostin maalattavaksi. 9 kpl maksoi kolme euroa.


 14 pikkuvuokaa ostin kahdella eurolla. Leivontakäyttöön näistä ei taida enää olla, kun osassa on ruostetta ja steariinijäämiä, mutta se ei minua haittaa, kun askartelukäyttöön nämä ostin.


Vähän rokkia elämään! Niittirannekorut 50 senttiä kappale.

Poikettiin kaverin kanssa myös ihanassa pop up-kahvilassa, joka oli vanhan puutalon kauniissa pihassa. Asiakkaiden viihtyvyyteen oli panostettu, kattaus oli kaunis ja oli kauniita koristeita. Oli myös pöytiintarjoilu. Ja pannari oli tosi hyvää!




Jouluihminen ilahtui myös löytäessään kirpparilta joulujuttuja! Niistä voit lukea Kinkkiksen puolelta.

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

perjantai 19. elokuuta 2016

Pelargoneja!

Pelargoni, jos joku, sopii rintamamiestalon puutarhaan, tai kuistin ikkunalle, kuin nyrkki silmään! Nämä ovat yksiä lempikukistani, ja ansaitsevat siksi ehdottomasti oman postauksen!





Joka talvi yritän saada pelargoniani talvehtimaan. Osa aina selviää, osa ei. Pelargoni talvehtisi parhaiten n. +5-asteisessa pimeässä kellarissa, mutta oma kellarini menee talvisin pakkasen puolelle, joten en voi talvettaa niitä siellä. Toiseksi paras vaihtoehto on ikkunalauta, ja talvisin minun ikkunalautojani koristaakin talvehtivat pelargoniat. Viime talvesta selvisi aika iso osa, mutta silti ostin tänä vuonna neljä uutta :) Pelargoneja on helppo myös lisätä pistokkaasta, ja myös sitä olen harrastanut. Se on hyvin helppoa: leikkaa pelargonista oksa ja tökkää se multaan. 






Pelargonissa parasta on melkeinpä se, että se on niin helppohoitoinen. Kuihtuneet kukat pitää nyppiä pois ja kastella silloin tällöin, ja sijoittaa pelargoni suojaan pahimmilta sateilta. Pelargoni ei kaihda pahaakaan paahdetta, kunhan sitä muistaa silloin tällöin, mutta ei liian usein, kastella. Kuten suurin osa muistakin kukista, pelargoni tykkää suuresti hevosenkakasta.




Näyttää siltä, että omat pelargonini pääsevät nauttiman auringosta tänä viikonloppuna. Aurinkoista viikonloppua kaikille!

keskiviikko 17. elokuuta 2016

Vanhan kukkapöydän tuunaus

Tämä on myös yksi vanhempia tuunauksiani. Tämän kukkapöydän on tehnyt äitini isoisä, joten sillä on jo kunnioitettavasti ikää. Valitettavasti ruskea väri ei oikein sopinut sisustukseeni.


Kevyt hionta ja maalia päälle, ja kukkapöytä oli kuin uusi!




Sävyt ovat jo sisustuksessani tutuksi tulleet Tikkurilan Capri Y370 (vihertävä sävy) ja Malvikki Y339 (vaaleanpunainen).

Kovasti tuntuvat ihmiset olevan innoissaan huonekalujen kalkkimaaleilla maalauksesta. Itse en ole vielä kokeillut, kun se kuulostaa mielestäni liian hyvältä ollakseen totta :D Mutta niin kovin kun sitä on hehkutettu, niin tilasin kokeeksi pari pikkupurkkia. Tuleepahan sitten kokeiltua :)

Oletko sinä kokeillut kalkkimaaleja?

maanantai 15. elokuuta 2016

Koirien namit ojennukseen

Tällä kertaa sain idean tuunata Lidlin salaattijuustopurkeista (niistä pienistä lasisista) purkkeja koirien nameille. Niitä nameja aina kertyy ja on kiva, kun ne ovat näkösällä ja helposti otettavissa.


Ihan ensiksi pesin ja liotin etiketit irti.

Sitten leikkasin pahvista sydänmuotin ja leikkasin sen avulla Lidlistä ostetusta sisustusmuovista sydämiä ja kansiin pilttipurkin kannen avulla ympyrät. Tämä sisustusmuovi on siis vastaavaa kuin esim. DC-Fix, mutta toki Lidlin versio oli paljon edullisempaa ;)





Jokaisesta sydämestä tuli hieman erilainen. Jätin näistä nyt kaikki pitsit ym. krumeluurit pois, jotta puhtaaksipyyhkiminen olisi helpompaa. 


Purkit laitoin tuohon hyllylle, missä ovat kätevästi esillä.









Nyt on monstereiden namit ojennuksessa :) Ja mukavasti sai kierrätettyä pari lasipurkkia, jotka muuten olisivat menneet lasinkeräykseen.

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille!